Europese Restart a Heart Day op zondag 16 oktober

Reanimeren, dat moet toch iedereen kunnen?
Ieder jaar krijgt 1 op de 1.000 Nederlanders een hartstilstand. In de meeste landen is de kans om zo’n hartstilstand te overleven minder dan 10 procent. In Limburg ligt de kans om het na te kunnen vertellen gelukkig op bijna 30 procent! Dit komt vooral door goed reanimatieonderwijs en burgerhulpverleners. Maar het aantal geredde levens kan en moet veel hoger! Het is dus echt van belang dat er zoveel mogelijk mensen leren reanimeren! En waar beter te beginnen dan op de middelbare school?

Zondag 16 oktober is het Restart a Heart Day. Een perfect moment om aandacht te vragen aan de invoering van reanimatieonderwijs op middelbare scholen, vindt de Maastrichtse cardioloog professor Ton Gorgels.

Om deze wens kracht bij te zetten hebben een zevental middelbare scholen afgelopen vrijdag 14 oktober een activiteit georganiseerd waar in totaal bijna 2.000 kinderen aan deel hebben genomen. Hoe? Door samen 6 minuten lang een hartslag te trommelen!

Deze 6 minuten zijn letterlijk van levensbelang na een hartstilstand. Wie binnen 6 minuten wordt gereanimeerd heeft een enorm grote kans op volledig herstel zonder blijvend letsel. Dat betekent dat men nog vele gezonde jaren na een reanimatie kan hebben.

De 7 scholen die vrijdag in Limburg mee hebben gedaan met deze actie zijn:

Maastricht Bernard Lievegoedschool, Sint Maartenscollege, Bonnefantencollege
Roermond Wijnbergschool
Heerlen De nieuwe Thermen
Venlo Wijnbergschool
Panningen Bouwens College

Tijdens het evenement zijn er natuurlijk de nodige foto’s gemaakt die op Facebook zijn geplaatst. Zo krijgt u al een indruk van het werk van docenten en leerlingen! Nu worden er professionele filmpjes van gemaakt die begin november door een jury worden beoordeeld voor de prijsuitreiking – want er wordt voor het eerst ook een Heartbeat Award uitgereikt!

Kijk voor meer informatie op www.keeptheheartbeatgoing.nl en op de gelijknamige Facebookpagina.